Europese biologische olijven en extra vergine olijfolie: uitmuntendheid in kwaliteit en duurzaamheid

Extra vergine olijfolie is gecertificeerd “biologisch” als het eindproduct uitsluitend is verkregen uit olijven van gewassen die voldoen aan de biologische landbouwmethode.

De verwerking door de olijfmolen alleen bepaalt niet de toekenning van de BIOLOGISCHE kwaliteitserkenning van de olie, maar neemt deel door de regels na te leven die erop gericht zijn de productie van biologische extra vergine olijfolie te onderscheiden en gescheiden te houden van de traditionele olijfolie, zonder toevoeging van ontoelaatbare stoffen. Het proces van het verkrijgen van de olie is identiek voor zowel traditionele als biologische extra vergine olijfolie en verloopt door middel van drukextractie van de grondstof, waarbij de zuurgraad altijd minder dan 1% is.

Tafelolijven uit de biologische landbouw worden daarentegen na het oogsten onderworpen aan een verwerkingsproces om de bittere kenmerken van de steenvruchten te verminderen of te elimineren en vervolgens worden ze verpakt en bewaard om de olijven te stabiliseren en te behoeden voor bederf, waardoor maximale veiligheid voor consumptie wordt gegarandeerd net als de afwezigheid van middelen die niet tot de biologische productiemethode behoren.

De biologische olijventeler heeft daarom een essentiële rol in de nauwgezette toepassing van een productieverordening die geen stoffen gebruikt die verboden zijn door de norm en van chemische oorsprong zijn, het behoud van het milieu, de organische stof van de bodem, het leven van de planten en het respecteren van de seizoenen en cycli van de natuur. Degenen die betrokken zijn bij verwerking en transformatie hebben de taak om de initiële biologische vereisten te handhaven. De controles door geautoriseerde certificeringsinstanties die elke productiefase verifiëren tot de toekenning van het garantiecertificaat dat het mogelijk maakt om de olijven en dus de extra vergine olijfolie die daaruit wordt verkregen te definiëren met de term biologisch en om het relevante Europese merk toe te passen dat het onderscheidt, dat wil zeggen het reeds bekende blad samengesteld uit witte sterren op een lichtgroene achtergrond, zijn zeer streng.

De garantie van het Europese embleem identificeert het product “van biologische landbouw” op markten over de hele wereld en beschouwt de milieuvriendelijke agrarische keuze van olijventelers en iedereen die betrokken is bij de vorming van dit kostbare voedingsmiddel en specerij als deugdzaam. Europese verordeningen over de tracering en traceerbaarheid van productie-informatie helpen de keuzes te garanderen van consumenten die besluiten biologische extra vergine olijfolie te kopen, waardoor ze te allen tijde de geschiedenis en oorsprong kunnen verifiëren van het product waarin ze hun vertrouwen hebben gesteld.

Consumenten die de voorkeur geven aan biologische olijven en Europese biologische extra vergine olijfolie, zijn zich in feite steeds meer bewust van het kopen van een uitmuntend voedingsmiddel, dat een breed scala aan kenmerken bevat die deze landbouwproducten uniek maken, zoals:
de verzorging van het gebied waarin de planten groeien en worden geteeld;
de wijze traditie die het de voorbije eeuwen mogelijk heeft gemaakt om de volledig natuurlijke techniek, van het persen van de olijven te perfectioneren om de eigenschappen van de vruchten niet te veranderen en een productie van extra vergine olijfolie te verkrijgen, onmiddellijk na de oogst en zonder enig gebruik van chemicaliën. Evenzo heeft de traditie de beste methode voor verwerking, opslag en verpakking geïdentificeerd om ervoor te zorgen dat biologische tafelolijven hun organoleptische en voedingswaarde niet verliezen en dat het product zijn specifieke potentieel uitdrukt en deze van het veld naar de tafel van de consument overbrengt.
de voedings- en organoleptische kenmerken, uitdrukking van de authenticiteit en goedheid van het product, die bijdragen aan het welzijn van het lichaam, met name door de aanwezigheid van “essentiële vetzuren”, vitamines en antioxidanten.

Bovendien biedt de olijfolie- en olijfsector van de EU een breed scala aan beschermde specifieke kenmerken die het mogelijk maken om de verdiensten van het Europese product en zijn biodiversiteit verder te illustreren en om de verscheidenheid aan olijven en extra vergine olijfolie met hun verschillende organoleptische kenmerken te garanderen, om het gevarieerde gebruik ervan bij het koken te suggereren, naargelang het voedsel waarmee het moet worden gecombineerd.

Het driejarige informatieprogramma “ECCEBIO” bevordert de consumptie van Europese biologische olijven en biologische extra vergine olijfolie naar de interne markt in de landen België, Frankrijk, Duitsland en Italië. Het is een programma dat wordt gefinancierd door de Europese Unie en UNAPROL, Consorzio Olivicolo Italiano, dat meer dan 100.000 bedrijven in Italië vertegenwoordigt die zich bezighouden met de productie van olijven, waaronder ook biologische. Het doel is om de kennis van biologische olijven en biologische extra vergine olijfolie te bevorderen, door bewustwording van de verdiensten van het Europese biologische product, d.w.z. gezondheid, duurzaamheid, veiligheid, traceerbaarheid, etikettering, om de consumptie te verhogen en de ontwikkeling van de biologische teeltmethode in de EU aan te moedigen, die al hoge kwaliteitsnormen kent.